Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Évtizedek óta foglalkozom népviseletes babák készítésével.
Elsősorban szűkebb hazám, Zala megye népviseletének megörökítése érdekel.
 
Rajz szakos tanárként a főiskola elvégzése után kerültem Keszthelyre. A vizuális kultúra sajátos területét képező népművészetet is szívesen tanítottam. Hamar rá kellett jönnöm, hogy a gyermekektől távol áll a tárgyi népművészet, főleg a viselet, mert nem találkoztak vele, nincs érzékletes képük róla.
Használható ötletnek látszott kicsiben, játékbabán elkészíteni egy népviseletet, és bemutatni a tanítás során. Jártam a múzeumokat, a könyvtárakat, anyagot gyűjtöttem, hiszem magam sem éltem soha élő népiművészet környékén, s szüleim, nagyszüleim is értelmiségi emberek voltak.
Az első népviseletes baba beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a gyermekekben felébredt az érdeklődés.
Azután következett a többi baba. Megtanultam textilből készíteni a babák testét, és textilből készíteni az arcukat is. Ez a fajta babakészítés ugyan nem volt része a falu művészetének, de a kivetkőzés után a népi kismesterségek közé került.
 
Sokan segítették munkámat. Keszey Sándorné, Irmuska nénitől tanultam meg a népi hímzéseket. Dr. Kerecsényi Edit néni könyvei, cikkei ismertettek meg Zala megye viseletével, hímzéseivel. Személyesen is zsűrizett babámat. Dr. Petánovics Katalin ismertetett meg a sármelléki viselettel, gyöngyösneccekkel, s a keszthelyi Balatoni Múzeum néprajzi anyagával.
Tagja vagyok a Zala Megyei Népművészeti Egyesületnek. Az egyesület elnöke, Skrabut Éva segített képzésekhez, és bemutatkozási lehetőséget teremtett a Mesterségek Ünnepén. Prokné Tirner Györgyi biztatott, hogy zsűriztessem babáimat és gyöngyöskontyaimat. Takács Zsuzsánna, zalaegerszegi népi iparművész, népviseletkésztő tanított nekem népi szabászatot és csipkeverést.
Megismerkedtem Zorkóczy Miklósné Lázi Éva népviseleti-babakészítővel, akitől technikai ismereteket tanultam.
Valamennyiüknek köszönettel tartozom.
 
                                                                Molnárné Riskó Erzsébet